Automatiseer je Standing Desk met ESP32 en Home Assistant
Door Dieter Jordens
Waarom je standing desk automatiseren?
In een vorig artikel vertelde ik over hoe je met Bluetooth commando’s je IKEA bureau kon besturen. Sinds toen veranderde er echter veel aan mijn smart home. Zo werd toen het meeste met Homey aangestuurd. Homey is een fantastisch middel om te starten met een smart home. Het is heel erg eenvoudig om reeds ondersteunde apparaten toe te voegen.
Als je echter snel een apparaat wil toevoegen dat niet ondersteunt wordt, dat is wat lastiger. Gaandeweg heb ik ontdekt dat Home Assistant eigenlijk nog veel meer mogelijkheden biedt. En je kan Home Assistant ook makkelijk verbinden met Homey, dus het ene hoeft het andere niet uit te sluiten.
Eind vorig jaar veranderde er veel. Home Assistant besloot de IKEA standing desk te ondersteunen sinds versie 2023.10, en dat is best al even geleden. In dit artikel leg ik uit hoe mijn oorspronkelijk idee nog eenvoudiger werd met deze support – al vereist dat wel een beetje hulp van een vernuftig apparaatje, de esp32.
Had ik eind 2023 al niet kunnen overschakelen?
Eigenlijk zijn er twee redenen waarom ik niet eerder overgeschakeld ben. Eerst en vooral werkte mijn programma prima, dus ik had eigenlijk geen noodzaak om iets te veranderen. Ik heb altijd wel zaken die ik wil doen met smart home en dit had niet meteen mijn hoogste prioriteit. De standing desk werkte eigenlijk heel erg goed, en deed dat al geruime tijd. Er waren soms wel wat issues, die tot een herstart leidden, maar ze waren niet onoverkomelijk.
Ten tweede, om deze integratie uit te testen, moest je een aankoop doen. Ik moest een esp32 kopen, waar ik totaal geen ervaring mee had, omdat deze esp32 zou optreden als een Bluetooth proxy. Deze Bluetooth proxy moest je dan in de buurt plaatsen van de standing desk, om constant te kunnen beschikken over een Bluetooth verbinding. Je kan het eigenlijk zien als een goedkope adapter die Bluetooth omzet in een wifi verbinding.
Er zijn steeds meer en meer apparaten die werken met BLE en dat werkt in theorie over een grote afstand, maar deze standing desk van een paar jaar oud, had echt een connectie nodig die vrij dicht in de buurt stond van de bureau. En uiteindelijk moest ik dus een apparaatje aankopen, al kost dat eigenlijk niet veel. Je kan er al vinden voor minder als 10 euro.
Dus, recent had ik een esp32 op overschot
Een tijdje geleden startte ik een mini project. Ik had enkele esp32 apparaten gekocht om zelf een smart home apparaat te bouwen. Het smart home apparaat zou werken op basis van een batterij, een motion sensor en zou zijn eigen LED lichtjes kunnen aansturen. Ik speelde met het idee van een LEGO set te verlichten, elke keer iemand hier voorbij kwam. Je kan dit natuurlijk ook doen met een gesloten elektronisch circuit, zonder home assistant.
Omdat ik enkele esp32’s te veel had gekocht, besloot ik om de Home Assistant native optie te proberen die de Ikea standing desk kon aansturen. Als het goed werkte, dan kon ik mijn eigen code weggooien en moest ik dit ook niet meer onderhouden. Niet dat er veel onderhoud aan te pas kwam, maar stabieler kan geen kwaad, toch?
Om het esp32 apparaatje te laten werken, stak ik het in de USB poort en installeerde ik de esp home add-on in home assistant. Daarna installeerde ik de firmware voor Bluetooth Proxy op de esp32. Eenmaal dat gedaan is, is het apparaat klaar om te gebruiken. Het apparaat kan nu de standing desk vinden, pairen en connecteren via Bluetooth. Het werkt echt goed.
Als alles goed gaat, zie je dit gebeuren:
![automatiseer standing desk met esp32 in home assistant automatiseer standing desk met esp32 in home assistant](https://kwal-it.be/wp-content/uploads/2025/01/1_VpdtCwuIFJd4phfFMHRYlQ-2.webp)
Nu denk jij, wat automatiseer jij dan zoal met een standing desk?
Standaard komt een standing desk gewoon met een knopje om deze omhoog en omlaag te bewegen. Dat is natuurlijk alles wat het doet. Maar je kan bijvoorbeeld deze functionaliteit uitbreiden. Zo hebben sommige duurdere standing desks een geheugen optie. Je kan deze instellen op een bepaalde hoogte zodat deze ideaal staat voor je houding. Als je met meerdere personen aan dezelfde bureau werkt, is dat wel handig. Nooit meer nekpijn, omdat je bureau op de verkeerde hoogte is blijven staan. Je kan daar natuurlijk nog een stapje verder in gaan.
![ikea standing desk home assistant ikea standing desk home assistant](https://kwal-it.be/wp-content/uploads/2025/01/0_bCYcYp7Uq3BDoIIJ-1024x576.webp)
In een vorig artikel vermeldde ik ooit dat ik mijn kalender had verbonden met mijn bureau. Elke keer als ik een meeting had, zou mijn bureau automatisch in de sta stand veranderen. Zo spendeerde ik automatisch heel wat meer uren rechtstaand. Want laat ons eerlijk zijn, zo acht uur zittend doorbrengen, goed is het niet. Af en toe eens recht staan, is goed voor je gezondheid, maar ook voor de productiviteit. En als je het beu bent, schakel je dit routine even uit en keer je terug naar de zit positie.
Zoals altijd, voordat je te enthousiast wordt, moet ik je ook wijzen op gevaren. Het is belangrijk om toch een beetje uit te kijken met automatisatie. Vooral met de standing desk zou ik toch een beetje uitkijken als je kleine kinderen of huisdieren hebt. Zorg ervoor dat je altijd in de buurt bent. Het heeft geen zin om je bureau omhoog of omlaag te laten gaan als je er niet bent. Bovendien kan het gevaarlijk zijn, als er iets/iemand onder de bureau staat. Vermijdt dus accidenten en schakel de esp32 dusnoods uit om zeker te zijn. Safety first, ja toch?